-A +A
Home

Čovjek i štetna zračenja

 

Od svog postanka čovjek živi u okruženju štetnih zračenja. Najstariji zapis o tome datira iz 15.000 g.pr.Kr. iz špilje Lascaux, potom 6.000 g.pr.Kr. iz Sahare gdje se u špiljama nalaze crteži prvih rašljara. Od kineske civilizacije pa do novijih vremena rašljari  su tražili razna podzemna zračenja i gradili svoje nastambe i naselja tamo gdje takvih  zračenja nije bilo. Razvitkom civilizacije čovjek je i sam razvio nove izvore štetnih zračenja (tehnička zračenja ili  elektrosmog) koji dodatno ugrožavaju njegovo zdravlje.

Što su to štetna zračenja i kako utječu na zdravlje čovjeka?

Prirodna štetna zračenja uzrokovana su: podzemnim vodama,geološkim pukotinama, rudama i mineralima i dr. Postoje i ona iz svemira: Hartmann , Curry mreža i druga.

Tehnička zračenja (elektrosmog) rezultat su civilizacijskih dostignuća: dalekovodi, vodiči gradske električne mreže, transformatori, odašiljači i antene, razni električni aparati, televizori, računala, električne grijalice, mikrovalne pećnice, mobiteli i drugi.

Svi ovi izvori izazivaju električna i elektromagnetska zračenja, koja su štetna za ljudsko zdravlje. Stoga u svijetu postoje norme koje reguliraju dopuštenu količinu zračenja kojem je čovjek svakodnevno izložen.

Svatko je najviše izložen štetnim zračenjima na mjestima gdje se najviše zadržava ili boravi:  u spavaćoj i radnoj sobi odnosno nekom drugom prostoru.

Kako se prepoznaju štetna zračenja:

*problemi sa spavanjem: nesanica, noćna buđenja između 2 i 4 sata, škripanje zubima, grčevi udova, lupanje srca, nemiran san sa noćnim morama, pomicanje prema jednoj strani kreveta, učestala mokrenja, noćna mokrenja djece u krevet, a što sve utječe da se jutrom budimo umorni i neispavani;

*nervoza, depresija, glavobolja i migrena;

*problemi sa srcem i krvotokom (kolebanja krvnog tlaka, oslabljena cirkulacija krvi, trnci i otečenost nogu);

*nepravilan rad probavnog sustava,poremećen rad endokrinih žlijezda (s unutarnjim lučenjem);

*bolovi koštano-mišićnog sustava: vrat, leđa, ruke i noge.

Ovo su najvažniji, premda ne i svi simptomi izloženosti štetnim zračenjima.

Energija štetnih zračenja slabi organizam i uzrokuje poremećaje normalnog rada pojedinih organa i sustava te slabi imuni sustav što posljedično uzrokuje bolesti i tegobe.

Tako se primjerice možete zdravo hraniti, dovoljno kretati (ili vježbati), ali ako ste svakodnevno izloženi štetnim zračenjima onda potoji velika vjerojatnost nastanka bolesti.

Najnovije zdravstvene statistike pokazuju, da četvrtina  građana Hrvatske umire od malignih bolesti, a polovica od bolesti srca i krvnih žila. Ukupno tri četvrtine hrvatskih građana umire samo od ovih dviju skupina bolesti !!! Stoga se u prevenciji ovih smrtonosnih bolesti koriste sva znanja i iskustva, da se one smanje. I ova stručna informacija je u toj funkciji.

Detekciju i mjerenje štetnih zračenja izvode radiestezisti klasičnim metodama (rašlje, visak), što se može, ali i ne mora razlikovati u rezultatima od jednoga do drugog. Suvremeni elektronički instrumenti daju rezultate koji su objektivni. Odabrane su najstrože norme u Europi, one švicarske, najprecizniji mjerni instrumenti, oni njemački i hrvatsko sredstvo za zaštitu od štetnih zračenja, ali atestirano u Njemačkoj (IGEF, Internacionalni institut za istraživanje štetnih zračenja).